DŽEDAJKON: Deca, Roditelji i Digitalna Galaksija

Imala sam veliku čast i zadovoljstvo da budem deo ovogodišnjeg DŽEDAJKONA u Nišu, koji se održavao od 28.12. do 30.12. (umalo da zakasnimo deca i ja za doček Nove godine!). Naime, bila sam učesnik panela Deca, Roditelji i Digitalna Galaksija zajedno sa Milicom Crkvenjakov (dizajnerka video igara i osnivač zajednice “Roditelji gejmera” koja ima za cilj da pokrene roditelje da aktivnije učestvuju u gejming životu svoje dece), Svetlanom Medar (nastavnica srpskog jezika i književnosti, trener za forum teatar, predstavnica Kluba roditelja i nastavnika “Partnerski za obrazovanje”) i Urošem Petrovićem (višestruko nagrađivani pisac fanstastike, koautor programa “NTC sistem učenja”, enigmata).

Poziv za Džedajkon je obradovao i moju decu, koliko i mene. Obvo je bila odlična prilika da se zaputimo pšut Niša i u njemu provedemo par dana, ne bi li ga klinci bolje upoznali. A na Džedajkonu da ne pričam šta je sve bilo: od sjajnih najnovijih igrica, do VR-a, preko raznih drugih čudesa tehnologije, ali i cosplay!

Iskrena da bude, neutvrdivo je ko je bio nestrpljiviji da proba sve te novitete – deca ili ja! Klinci su uživali i u cosplayerima (ja sam, na žalost, ipak dovoljno odrasla da znam da taj super maskirani momak nije Obi-Van, a ni Anakin…).

Nego, da se vratim na panel: na panelu smo se bavili aktuelnim trenutkom roditeljstva. Kako da roditelji razumeju svoju digitalnu decu; je li digitalno dobro ili loše… Mislim da su posetioci očekivali krajnje suprostavljene stavove među nama, učesnicima panela, iveć su se bili naoštrili za navijanja…. a mi ih razočarasmo. Naime, svi imamo negde isto mišljenje na temu roditeljstva u današnje doba: decu ne smemo tehnološki osakatiti, ali im ni preporučiti da se digitalom bave 24/7. Zlatna sredina je najbolja.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *